چاپ        ارسال به دوست

نتایج اولویت سنجی کووید - 19

با سلام و احترام
بدین‌وسیله به آگاهی می‌رساند که اولویت‌های پژوهشی مرتبط با همه‌گیری ویروس کووید 19 طی یک طرح تحقیقاتی مورد حمایت مؤسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران شناسایی شده است که به پیوست فرایند شناسایی اولویت‌ها و فهرست آنها ارایه شده است.
لازم به ذکر است برای شناسایی نیازهای پژوهشی، شناسایی چالش‌ها با استفاده از نظرات متخصصان درگیر در اپیدمی کووید-19، مردم و بیماران انجام شده تا با انجام پژوهش بتوان آنها را مرتفع نمود. طبقه‌بندی چالش‌ها طبق چهارچوب Strengthening system, Improving the Public"s Health, National Public Health Performance Standards Program انجام پذیرفته است. برای مرتفع نمودن هر یک از چالش‌های شناسایی شده (و یا گروهی از چالش‌های مرتبط با یکدیگر) نیاز است برای هر یک از آن‌ها سؤوالات پژوهشی زیر پاسخ داده شوند:
 بزرگی و اندازه چالش،
 علل وجود چالش (چرایی به وجود آمدن چالش)،
 مکانیسم تاثیرگذاری چالش (چگونگی تاثیر چالش بر مدیریت و کنترل اپیدمی)،
 راهکارهای رویارویی با چالش.
نکات مهمی که در انجام پژوهش برای چالش‌ها‌ی شناسایی شده باید در نظر گرفته شود، عبارتند از :
1. در هر پروپوزال باید مشخص شود، کدام چالش‌ها مورد نظر می‌باشند و باید هر چهار سؤال پژوهشی برای آن به طور شفاف تعریف شده باشد (مگر اینکه توضیح قانع کننده‌ای برای انجام ندادن هر یک از سئوالات ارائه شده باشد).
2. در هر پروپوزال باید رویکرد سیستمی برای رفع چالش‌ها در نظر گرفته شده باشد.
3. در صورت نیاز باید مطالعات مروری برای شناسایی تجارب کشورهای دیگر و استخراج درس‌های آموخته شده و اثربخشی مداخلات انجام پذیرد.
4. به منظور سرعت بخشیدن به انجام پژوهش‌های مورد نیاز باید تمهیدات ویژه ای اتخاذ گردد مانند تقسیم کار میان دانشگاه‌ها، گروه‌های پژوهشی و مراکز تحقیقاتی همچنین با توجه به اولویت موضوع در انتخاب محققین رویکرد فعال داشت و حتی برای انجام پروژه های مورد نیاز، و امکان ارایه پروپوزال توسط افراد غیرهیات علمی اما درگیر در فیلد را (به شرط اطمینان از روش‌شناسی پژوه) میسر نمود.
5. در کل کشور و در برخی از دانشگاه‌ها، پژوهش‌هایی در حال انجام است که می‌توانند پاسخگوی برخی از سؤالات مرتبط با هر چالش باشد. بنابراین مناسبت و کفایت پژوهش‌های در حال اجرا باید به صورت فعال توسط شوراهای پژوهشی و یا خود محققین انجام پذیرد. شایان ذکر است که در مورد پژوهش‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران این تطابق انجام پذیرفته است و می‌تواند به عنوان نمونه در اختیار سایر شوراها و محققین قرار بگیرد. بدیهی است چنانچه فایل مشابه از دانشگاه‌ها در دسترس همگان قرار گیرد، نقش عمده‌ای در افزایش کارایی سیستم پژوهشی کشور خواهد داشت.
از آنجایی که تاکنون بیش از ۵۵۰۰ پروپوزال پژوهشی در کمیته‌های اخلاق دانشگاه‌ها و مؤسسات مربوطه با موضوع بیماری کووید-۱۹ مورد تصویب قرار گرفته است تهیه لیستی از اولویت‌های پژوهشی و نیازهای دانشی در هر دانشگاه به منظور استفاده بهینه از منایع محدود پژوهشی یک ضرورت جدی است. لذا خواهشمند است لیست پیوست شده را در دستور کار شوراهای پژوهشی خود قرار دهید.


١٠:٠٩ - چهارشنبه ٢٨ آبان ١٣٩٩    /    شماره : ٣٤٠٧٦    /    تعداد نمایش : ٣٦٩٧